5- Belly dance

Istoric Belly Dance Origini, istoric si o scurta prezentare…

Se spune despre belly dance ca este cea mai veche forma de dans, cel mai vechi dans al intregii civilizatii, fiind o modalitate majora de exprimare a feminitatii de mii de ani in coace.. Originile ei se pierd in misterele anticelor culturi ale fertilitatii.

Cele mai indepartate marturii ale existentei lui provin din Orientul Mijlociu, Africa de Nord si vechile temple ale Indiei, inca din perioada precrestina, avand puternice conotatii religioase si fiind deasemeni o parte importanta a vietii sociale a acelor timpuri.

Miscarile puternice ale soldurilor si zonei pelviene si cele de unduire ale abdomenului erau o modalitate prin care femeile se antrenau pentru procesul nasterii. Astfel dansul a fost transmis din generatie in generatie, de la mama la fiica, fiind considerat esential pentru trup, suflet, pentru viata unei femei.

In lumea araba dansul a insotit evenimente importante ca nasterea, moartea si anumite ceremonii religioase. Dansurile ritualice de fertilitate care o celebrau pe Zeita Pamantului erau o practica cunoscuta si deosebit de importanta, o modalitate care conducea spre lumea nevazuta ceea ce a facut ca dansul sa devina o caracteristica majora in culturile perioadei precrestine.

Ceea ce in ziua de azi este cunoscut in Romania ca fiind “dans din buric” este de fapt un dans ancestral care s-a raspandit in timp, preluat fiind de numeroase civilizatii care i-au dat fiecare nota sa disctincta, o influenta personala.

Bogatia sa neasemuita izvoraste tocmai din impletirea armonioasa cu diferite stiluri de dans si culturi (in majoritate din Orient) care l-au influentat de-alungul timpului. Iata o scurta trecere in revista a regiunilor geografice in care dansul oriental face parte din cultura nationala sau este deja o traditie: EGIPT (“inima” dansului oriental) TURCIA GRECIA LIBAN EMIRATELE ARABE / GOLFUL PERSIC MAROC / SPANIA IPERSIA/IRAN AFRICA DE NORD STATELE UNITE INDIA si  Israel .Cele mai frecvent intalnite denumiri insa pentru dansului oriental sunt acestea: –

Raqs al Sharqi sau Raks Sharki – „Dans Oriental” (denumirea clasica din Egipt), Raks Baladi („dansul oriental folcloric”, Egipt), Raks Farruh („dansul fericirii”, Liban), Oryantal Dansi („dans oriental”, Turcia), Danse du Ventre („dansul din abdomen”, Franta), Belly Dance („dansul din buric / abdomen”, SUA), respectiv (ca nume derivate) Oriental Dance, Arabic / Arabian Dance, Middle Eastern Dance, Mideastern Oriental, Egyptian Oriental, Raqs Arabi. Revenind acum la semnificatia si valoarea acestui dans pentru noi femeile,trebuie sa stim ca belly dance-ul inca este considerat a fi o forma de arta cuturala care are beneficii extraordinare pentru orice femeie care il practica. Frumusetea lui vine din insasi faptul ca prin natura sa este destinat femeilor si se potriveste perfect corpului feminin.

El a fost creeat de catre femei pentru femei si este caracterizat de miscari line, rafinate si senzuale ale trunchiului, alaturi de uimitoare miscari ale soldurilor si bazinului. Indiferent daca esti scunda sau inalta, cu forme pline sau sau atletica, tanara sau de varsta inaintata…belly dance-ul este oaza de frumusete, destindere si bucurie pe care orice femeie ar trebui sa o savureze. Belly dance-ul te ajuta sa dobandestiun corp armonios, frumos modelat, tonus si flexibilitate, si mai ales o tinuta corporala eleganta, gratioasa.

Este un exercitiu foarte bun pentru a ne mentine o stare buna de sanatate, deoarece tonifiaza organele interne fara a fi solicitant, elimina tensiuni din zona abdomenului si energizeaza corpul.

Aceasta este chiar o particularitate a belly dance-ului, faptul ca in loc sa consume energie si sa ne epuizeze, dimpotriva-aduce aport de energie si dinamizeaza intens. Ne vom simti dupa un dans sau o sedinta de belly dance, revigorate… proaspete…si stralucitoare.

Este de asemeni o modalitate foarte frumoasa si placuta de autocunoastere, de amplificare si exprimare a senzualitatii, a rafinamentului, a puterii de fascinatie. Intr-un cuvant…a feminitatii specifice fiecarei femei. Belly dance-ul nu este doar despre a arata frumoase ci mai ales despre A FI frumoase.

Asadar danseaza, caci atata timp cat tu vei dansa, acest dans stravechi al femeilor va supravietui si va intampina razand toate obstacolele. Cat timp vor exista femei, va dainui si pulsul vietii al acestui dans, iar puterea sa plina de stralucire va fi transmisa de la o femeie la alta.