2- Psychology

                                     

                                                                                        CONSIDERENTE  INTRODUCTIVE .

                                                                                   OBIECTUL SI METODELE PSIHOLOGIEI

 

I- introducere in problematica psihicului uman .

CE ESTE PSIHICUL ?

  Prin cuvantul psihic . s-a denumit , global , diferite manifestari active si fenomene active , pe care le avem inca din copilarie . Cuvantul psihic este foarte apropiat de termenii de ,,duh,,  „ spirit „  sau   ,, suflet ,,  , numai ca acestea din urma au semnificatii mai coplexe .

  Despre lume , despre existenta noastra in lume , ne informam prin mijloace psihice , intrucat vedem , auzim , ne simtim corpul , abservam ceea ce se produce in jurul nostru , ne amintim de trecut , ne facem planuri de viitor .

  Cand citim si incercam sa intelegem ceva , noi desfasuram o activitate psihica : cautam sa invatam ceva .

  Exista f multe cuvinte in limbajul nostru de zi cu zi cu semnificatie  psihologica . Cuvintele sunt instrumente ale vietii noastre psihice . folosand sistemul limbii legat de procesele gandirii , oamenii ajung la constiinta.

  Constiinta este o formula coplexa a activitatii psihice . oamenii de a lugul timpului au ajuns la cocluzia ca tot ce tine de psihic , suflet sau spirit – au  o insemnatate maxima pt. ei

  Luarea in stapanire si transformarea naturii , aparitia civilizatiilor se aplica prin constiinta si capacitatea oamenilor de cunoastere si actiune .

                                                                    PSIHICUL CA MODALITATE A VIETII DE RELATII

Daca cuvintele reprezinta insrumente ale vietii noastre psihice , fenomenele si insusirile psihice reprezinta forme ale vietii . Se afla in stranse raporturi cu viata .

  Toate organismele sunt in interactiune cu ambianta pt a-si asigura necesarul de energie si substanta . Supravietuirea este mijlocita prin adaptare . informarea este strict necesara pt orice fel de adaptare . incepand de la nivelul celor mai simple organisme , proprietatea excitabilitatii face posibil ca la orice stimul – semnal sa apara o reactie utila .

  Prin semnalizare senzoriala si modalitatile de perceptie senz. , organismele se orienteaza in mediul lor specific ( ele confrunta , copara starile interne cu conditiile externe ).

  Orientarea are un rol vital , deoarece in baza relatiilor de informare se declanseaza comportamente instinctive si conditionate . (prin ele se face nutrita ,apararea , reproducerea

  Viata de relatie – contacte informationale cu ambianta . suspendarea vietii de relatie duce la inanitie , paralizie , stingere a vietii .

  PSIHICUL =  este o modalitate superioara a vietii , incepand de la cele mai elementare si pana la cele mai evoluate si maximal complexe forme ale sale .

Dezvoltarea psihica ó expansiunea , ac. Prin gandire surprind legi obiective ale realitatii .

Datorita cunoasterii profunde a realitatii , ac a fost si este transformata in acord(in functie ) de necesitatile vietii omenesti . viata de relatie a oamenilor s-a imbogatit nemasurat fata de forma ei primara , ridicandu-se la un nivel calitativ superior . ac nivel e exprimat in cunostinte ,acumulari de experiente , producere si utilizare inteleginta de instrumente si tehnici .  Conditiile care maresc fortele subiectului ca produs si exponent al vietii sociale sunt : cooperare  ,  comunicare , organizarea , progresul .

Subiectul uman se dezvolta ca personalitate conducandu-se dupa valori ca :

Adevarul  ,  binele  ,  frumosul .

                                                                                                       II OBIECTUL PSIHOLOGIEI

1-  DOMENIUL PSIHOLOGIEI

 

  Orice stiinta are un domeniu pe care-l exploreaza cognitiv , il delimiteaza si incearca sa-l sistematizeze si sa-i descopere legile proprii pt a gasi explicatii pe care sa se p baza in interventii practice .

  Cunoasterea stiintifica evolueaza , se transforma si se revizuieste , dar domeniul respectiv al realitatii ramane de sine statator , el nu depinde de masura si modul de cunoasterea al oamenilor . ex: functionarea inimii nu depinde de progresele cardiologiei.

  Domeniul obiectiv al psihologiei reiese din cuvantul psihologie.

 

PSIHOLOGIE : psiho = suflet

                                  Logos = cunoastere

  Lumea e reductibila la 3 categorii : substanta materiala , energie , informatie .=> psihologia ( domeniul psihologic ) tine de acele relatii si fenomene in care exista sau functioneaza inf.

  In psihologie au prioritate procesele psihoinformationale umane . ac procese il situeaza pe om in centrul preocuparilor psihologiei ca stiinta umanista.

  Procesele senzoriale si cunoasterea indeplinesc anumite functii privind mentinerea si promovarea vietii; ele nu-s un scop in sine .

  Informarea indruma si permite organizarea comportamentelor .

  Comportamentele ajuta si permit selectionarea relatiilor informationale . comportamentul comunicativ in existenta umana indeplineste roluri esentiale .

 

Comportamentul

Este un ansamblu al tuturor reactiilor si actiunilor care p fi observate .( pt ca se manifesta cumva la exterior ).

  Procesele informarionale tin de o dinamica interna si nu pot fi constante direct , comport

Motorii / verbale pot fi constante , dar nu pot fi explicate decta prin interactiunedintre conditiile externe si cele interne.

  Comportamentul este strans legat de pulsiunele energetice si organizarile informationale interne . comportamentul a mai fost numit si conduita  ( mod de a te conduce si actiona corespunzator ).

  Procesele psihice = activitati subiective specializate . activitatea interna subiectiva si si activitatea externa subiectuva se interconditioneaza , datorita faptului ca sunt solidare .

  Trecerile reciproce intre activ. Interna si cea externa se produc prin interiorizare si exteriorizare. Activitatea psihocomportamentala isi are baza in experienta acumulata de subiect . ea este conditionata de resursele , posibilitatile si trasaturile caracteristice pt subiectul concret. Psihologia tb sa tina seama de :

– realitatea trasaturilor si structurilor , relativ stabile , ale fiecarui s in parte .

  – de nivelul si modul particular al constructiei psihice ale s.

  Domeniul psihologiei – circumscrie fenomenele subiective si procesele psihice , desfasurarile psihocomportamentale , activ. Umana considerata unitate dintre latura interna si cea externa si totodata  sistemul personalitatii cu trasaturile , structurile si particularitatile acestuia.