1- Israel

ABOUT ISRAEL               

  Ziua Independentei Israelului este sarbatorita pe 5 Iyyar dupa calendarul iudaic. In aceasta zi, in anul 5708 (14 mai 1948) a fost infiintat statul Israel. Aceasta zi a cazut anul acesta la data de 10 mai 2007.

Ceremoniile din ajunul Zilei Independentei incep cu aprinderea tortei la Mt. Herzl. A doua zi, presedintele ii primeste la resedinta sa pe cei mai remarcabili soldati din acel an si are loc Concursul international al Bibliei. In multe sinagogi din toata tara si din lume se recita rugaciuni speciale de multumire si se tin mese festive si serbari pentru a comemora reinfiintarea dupa 1900 de ani a statului Israel pe pamantul Israelului.

Imediat dupa lasarea intunericului in ajunul Zilei Independentei se poate vedea si auzi prima salva de artificii pe cerul Israelului. Acestea dureaza pana tarziu in noapte. Aproape fiecare oras din Israel ridica o scena sau o platforma unde dau concerte cei mai buni cantareti israelieni. Dupa aceea se danseaza pana la orice ora din noapte.

Atmosfera este foarte festiva. Cu cateva zile inainte de sarbatoare, municipalitatile si orasele decoreaza stalpii de pe strada cu steaguri israeliene. Intersectiile sunt acoperite cu steaguri si luminite decorative, la balcoane se atarna steaguri israeliene, iar pe masini se atarna stegulete. Steagurile se vand peste tot, iar vanzatorii stradali le vand in tot felul de forme si dimensiuni.

Ziua Independentei este  o zi speciala in sine. Israelienii sarbatoresc Ziua Independentei in multe  feluri. Unii se scoala devreme in dimineata Zilei Independentei pentru a pleca in excursie cu familia. Numeroasele parcuri si rezervatii naturale ale Israelului sunt pline de oameni. Peste tot se raspandeste fum de la gratare. Puteti gasi oameni la picnic si pe micile portiuni de iarba de pe marginea soselei.

Festivitatile din Ziua Independentei sunt inaugurate oficial in ajunul sarbatorii printr-o ceremonie de stat pe muntele Herzl din Ierusalim. Se aprind douasprezece torte care simbolizeaza cele douasprezece triburi ale Israelului. Este o mare onoare sa fii ales purtator de torta pentru a aprinde una din aceste torte. 

Orase din Israel :-  Irusalim , Tel-aviv , HaifaAshdod , Betah tekva , Carmeel , Aco , Naharia , KraiotNazareth , Sachnin , Elat , Hadera , Beer seva , TiveriaArraba , Kofor kasem , Der hanna , Kofer menda , Kiputs usha Teritoriul Palestinian : Bet lehem , Jenin , Gaza.          

Israelul este o destinatie turistica de peste 2000 ani. In intraga tara veti descoperi  muzee, parcuri nationale, rezervatii naturale si locuri sfinte. Israelul este plin de ruine si orase  vechi. Oamenii vin in Israel pentru a atinge o parte a trecutului. Evenimentele, povestile si  legendele despre aceste locuri au ramas intiparite in mintea oamenilor de pretutindeni.  Orasul lui David: Silwan (in Biblie Siloam ) este cea mai veche parte a Ierusalimului. David,  Solomon si profetii au trecut pe aici. Gradinile din Siloam au inspirat Cantecul Cantecelor.  

Orasul lui David poate fi vizitat cel mai bine impreuna cu un ghid autorizat. O vizita a  Israelului presupune si vizitarea Bisericii Sfantului Mormant, a Cetatii Ierusalimului, Gradinile  Suspendate din Haifa, Stalpul biciuirii, Altarul pe Piatra a Sfantului Mormant. De Pasti,  crestini de toate etniile se aduna la Ierusalim pentru a urma drumul parcurs de Iisus. In  duminica Floriilor, multimile se aduna pe Muntele Maslinilor ca sa reediteze intrarea Lui in  Ierusalim. Se opresc acolo unde Domnul a plans, prevazand soarta sa si a orasului. Locul e  marcat de o biserica in forma de lacrima, numita Dominus Flevit (“Domnul a plans”). Tot pe  acest munte este Gradina Ghetsimani, in care exista inca o mica livada de maslini, despre  care se spune ca ar avea aproape 2000 de ani.

Ierusalimul adaposteste patru cartiere  importante: Cartierul Evreilor, Cartierul Crestinilor, Cartierul Musulmanilor si al Armenilor.  Astazi aceste patru comunitati etnice si religioase promoveaza impreuna culturi diferite cu  acelasi patrimoniu. Sunt 8 porti care strabat zidurile orasului, iar cel mai important trafic se  desfasoara prin Poarta Jaffa. Via Dolorosa este drumul pe care Iisus a mers de la judecata  catre rastignire. Aici sunt cele „9 opriri ale Crucii” care conduc si spre Biserica Sfantului  Mormant din Cartierul Crestin , cunoscut ca locul unde a fost ingropat si unde a inviat Hristos  – centrul credintei crestine din intreaga lume.